Çatalhöyük Gezisi
Ahh havalar fazla iyi değil mi? Yani... fazla iyi... Olması gerektiğinden fazla, aşırı. İki haftadır Konya 10-15 derece civarında. Geçen sene ayın 17'sinde kar yağmaya başlamış Konya'da ve eksilerdeymiş. Ama bu sefer oldukça geç gelecek gibi kış. Hayra alamet değil. Kötü yanı, yürüyüşümde birçok ağacın çiçek açmış olduğunu gördüm. Gerçekten yazık olacak. Neyse, tek güzel yanı hala gezilebilir bir hava olması.
Çatalhöyük'e bir iki sene önce de gitmiştim. Eski fotoğrafları da katıp bu gezimi paylaşacağım. Mis gibi bir sabah buraya tekrar gitmeye karar verdik. Hava çok güneşliydi önceki gittiğimiz zaman, annem o yüzden gezememişti dışarıda da biraz yürümek durumunda olduğumuzdan.
Çatalhöyük, Konya ilinin Çumra ilçesinde yer alıyor. Konya'nın merkezine 50, Çumra ilçesine 11 kilometre uzağında bulunuyor. Herhangi bir giriş ücreti bulunmuyor. Girişteki görevli etrafı tanıtıyor sadece ve nasıl gezmemiz gerektiğini anlatıyor. Önce burası hakkındaki aydınlıtıcı bilgileri paylaşmak istiyorum:
Gezimizin ilk noktası müze oluyor. Müzenin önündeki bir heykel ilgimizi çekiyor. Ana Tanrıça olarak geçiyor ve Neolitik dönemin ortalarında pişirilmiş kilden yapılmış. Kendisi adından da anlaşabileceği gibi bereket tanrıçası. Orijinal heykel değil. Aslı başka ülkede bulunuyor. Aşağıdaki resimde alttan soldaki resim.
🏚 MÜZE
Tek odasını gezebildiğimiz müzede yapılan kazılardan çıkan eşyalar sergileniyor ve bu eşyalarla ilgili ve genel olarak Çatalhöyük ile ilgili birçok hayret verici bilgi bulunuyor. Giderseniz okumadan geçmeyin.
🏘MODEL EVLER
4 tane model ev bulunuyor. 2017 yılında yapıldılar. Yapılmış olan bu evlerde aşağıdaki resimlerde görebileceğiniz gibi kapılar bulunuyor fakat aslında o zamanlar, yani bundan 9000 yıl önce kapı kullanılmadı, onun yerine çatıdan inen bir merdiven ile evlere girip çıkılıyordu.
8 bin kişinin yaşadığı Çatalhöyük'te sokaklar bulunmuyor, evler hep birbirine yapışıktı. Model evlerde de görebileceğiniz gibi avcılıkla ilgili birçok resim bulunuyor ve avladıkları hayvanların boynuzlarını, kafalarını vs. evde süs olarak kullanıyorlardı. Ölülerini kendi evlerinin altına gömüyor ve bazen akbabalara veriyorlardı.
En sağdaki resimde sıra dışı bir şey fark ettiniz mi? Esrarengiz bir şey? Parlayan gözler mesela? Bu oda baya karanlıktı ve ilk gördüğümde korkmuştum. Hiçte kıpırdamamıştı. Sonra dışarı çıkarken bizi takip edince kendisinin bir kedi olduğunu fark ettik. Bu arada içinde durduğu şeyde kadınların mutfak eşyalarını vs. koymaları için.
HÖYÜKLER
Doğu ve batı yönlerinde iki tane höyük bulunmakta. Doğudaki Neolotik Çağda, batıdaki ise Kalkolitik Çağda yerleşim yeri olarak değerlendirilmiştir. İki bin yıl kadar kullanılmış buralar. Batı höyüğüne bu gittiğimde giremedim. Hala kazı çalışmaları yapıldığı için bir senedir kapalıymış. Ayrıca etrafında hiçbir şey bulunmuyor fakat biz gittiğimizde etrafına yeni müze, restoranlar inşa edildiğini gördük.
Daha fazle resim:
***
Instagram: @kayipfisilti
Tüm gezi yazılarımı görün: Gezi günlüklerim
Konya'da gezdiğim diğer yerler: Konya gezi günlüklerim
Yorumlar
Yorum Gönder