Lykos'un Kıyısındaki Laodikeia



Antik Laodikeia Kenti ya da Lykos'un Kıyısındaki Laodikeia



Bu antik kent Denizli ilinin 6 km. kuzeyinde, Eskişehir, Goncalı, Bozburun ve Korucuk Mahallesi sınırları içinde kalıyor.  Güneşin altında baya yürümek zorunda kalmıştık ve her yerini gezebildiğimizden bile emin değilim. Oradayken hala kazılar yapılıyordu ve hala kalıntılar bulunuyordu. Anadolu'nun en büyük ikinci antik kenti olma özelliğine sahip. Size kısaca buranın özelliklerinden ve tarihinden bahsedeceğim. Detaylı tarihi için aşağıda resim paylaştım, merak ederseniz onu okuyabilirsiniz.




Yapılan kazılar sonucunda buranın M.Ö. 5500'de Erken Kalkolitik Çağ, yani Bakır Çağı'ndan itibaren yerleşik bir hayat olduğuna dair kanıtlar ortaya çıkarıldı. Geç Kalkolitik ve ilk Tunç Çağı'nda da yerleşim hayatının devam ettiğine dair seramik, çakmak taş gibi kalıntılara rastlandı. Buradaki yaşam 7 yüzyıla kadar aralıksız olarak devam etti. Roma yönetiminin buraya verdiği değeri Çiçero, M.Ö. 50li yıllarda buraya uğrayarak hukuk sorunlarını çözmeye çalışmasıyla gösterilmiş oluyor. 


Hristiyanlık için de oldukça önemli bir yer. Burası onlar için M.S. 4. yüzyıldan itibaren Kutsal Hac Merkezi olarak görüldü. Tarihi hakkında daha fazla detay okumak isterseniz orada çektiğim tabeladan okuyabilirsiniz. Farenizin sağ tuşuna tıklayıp "resmi yeni sekmede aç" özelliği ile yeni sekme de yazıları istediğiniz kadar büyütüp okuyabilirsiniz:




Burada tam olarak neler bulunuyor?

-Anadolu'nun en büyük stadyumu (285x70m)

-5 agora (Antik Yunan kentlerinde, şehirle ilgili politik, dini, ticari her türlü faaliyetin gerçekleştiği, tüm kamu binalarının etrafında sıralandığı halka ait geniş açık alan olup, Helenistik dönemde şekillenip Roma İmparatorluğu’nda ortaya çıkan forumların öncülüdür.)

-2 tiyatro

-4 hamam kompleksi

-5 nymphaeum ( antik Yunanistan ve Roma'da nemfleri kutsamak adına genellikle bir kuyu veya pınarın üzerine dikilen anıtlara verilen isimdir.)

-1 bouleuterion (Antik Yunanistan'ın şehir devletlerinde Yunanca Bule adı altında bilinen 500'ler Meclisi'nin toplandığı yerdir.)

-2 anıtsal giriş kapısı

-Çeşitli tapınaklar

-Laodikeia Kilisesi

-Nekropol alanlar



Daha fazla resim:





***
*Tüm gezi yazılarımı okumak için: Gezi günlüklerim
*Tüm gezdiğim antik kent yazılarını görmek için: Antik Kentler
*Denizli'de gezdiğim tüm yerleri görmek isterseniz: Denizli Gezi Yazılarım
*Bazı terim tanımları Vikipedi'den alınmıştır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sağlık & Fitness Rutinim

Kar - Kısa Öykü | Kelime Oyunu 77

Dim Mağarası