Nysa Antik Kenti

Size çocukluğumun Aydın'da nasıl geçtiğini anlatmıştım önceki gönderilerimden bir tanesinde (o gönderimi görmek isterseniz TIKK) . O kadar bahsettikten sonra, yıllar sonra yani neredeyse 20 sene sonra Aydındaki o evimizi, mahallemizi görmek istedim. Acaba evimiz, etrafı aynı duruyor muydu? Bu yüzden Aydın'a gittik. 



Evimizi ve mahallemizi gördükten sonra -bu konudan sonraki gönderilerimde bahsedeceğim- bu kadar geldik Aydın'a gezelim dedik. Amacımız Aydın'ın içini gezmekti aslında. Ama ben Aydın'ı böyle hatırlamıyormuşum hiç -ya da uzun süredir Konya ve Denizli arasında git gel yaptığım için -, daracık sokaklar, hafta içi ve saat öğleyin 3 olmasına karşın o trafiği görmeniz lazımdı! İstanbul'u aratmıyordu. Gezmek istediğimiz yerlerde park yeri bile bulamadık. Zaten daracık olan sokakların kenarları park eden arabalardan da geçemiyordu. Yani bu işe bir çözüm bulmaları gerekiyordu bence şu saate kadar. Neyse, yine şikayetimde bulunduğuma göre asıl konumuza dönebilirim... Aydın'ın içinde gezemeyince biz de etrafını gezelim dedik. Sultanhisar'da bulunan Nysa Antik Kenti'ni gezmeye karar verdik.



Nysa Antik Kenti

Buraya büyük umutlarla gelmemiştim açıkçası. Annem yıllar yıllar önce gelmiş buraya, hadi Nysa Antik Kenti'ni gezelim, sen görmedin Zeynep demişti. Ben de şöyle üstün körü internetten bakınca küçük ve sadece stadyum var zannetmiştim fakat gittiğimde hiç beklemediğim gibi bir yer çıktı. Birçok antik kenti gezdiğimi biliyorsunuz. Buranın diğer antik kentlerden en belirgin farkı doğayla olan iç içeliği. Yani, evet, diğer gezdiğim yerlerde de ağaçlar, yeşillikler vardı ama burası tarif edilemez güzellikteydi.



Burası Aydın'ın Sultanhisar ilçesinde yer alıyor. Sultanhisar'a girdikten sonra kuzeye doğru gittiğimizde Mesogis (Cevizli) Dağı'na biraz çıkıp buraya ulaşıyoruz. İnanın giderken ki yol, o yolun üzerinde başka tarafa ayrılan patikalar, Nysa'ya girdiğimizdeki manzara... Nasıl anlatsam bilemiyorum. Tam bir doğa harikası. Yemyeşil yamaçlarının yanı sıra zeytin ağaçlarıyla dolu bir bölge. Müze kartınız varsa ücretsiz, yoksa kişi başı 20TL fakat zeytin toplamaya geldik derseniz ücretsiz! Şaka tabii. 


Antik kaynaklardan MÖ 3. yüzyılda kurulduğu öğrenilen Nysa Antik Kenti, özellikle Roma Döneminde oldukça gelişmiş bir kent haline gelmiştir. Önemli bir eğitim ve kültür şehri olan Nysa'da yapılan kazı çalışmaları sonucunda çıkan birçok önemli kalıntıyı Aydın Müzesi'nde bulabilirsiniz.



Burada ne bulacaksınız?

-Roma köprüsü

-Stadyum

-Tiyatro

-Kütüphane

-Dorik Tapınak

-Çarşı

-Caddeler



Tiyatro

İlk girişte bizi tiyatro karşılıyor (ilk resim). 73x99 metre olan tiyatro içine yaklaşık 10 bin kişi alıyor. Geç Hellenistik Dönemde inşa edilen bu tiyatro çok sağlam bir şekilde mükemmel bir manzara karşısında kendine hayran bırakıyor. 



Sahne binası önünde birçok kabartma bulunuyor. Plouton'un Kore ile evliliği, şarap tanrısı Dionysos'un hayatı ve mitolojiden birçok figur daha... 


Kütüphane 

(2. ve 3. resimler kütüphaneye ait) . MÖ 130 yılı civarında inşa edilmiştir. İki katlı, 16 raflı bir kütüphaneydi. İçinde mahkeme alanı da bulunan bu kütüphanede iç odanın kuzey kısmında konuşmacıların ve hakimlerin kullandığı yüksek bir platform bulunuyor. Bu platformdan bir merdivenle çıkıldığında da 6 adet arşiv odasına ulaşılıyordu.


4. yüzyılın sonu ve 5. yüzyılın başında onarılmış bu kütüphane 6. yüzyılda kamusal kullanım amacı tamamen son bulmuş. 900'lerde doğusuna konutlar inşa edilmeye başlanmış, iç oda şapele dönüştürülmüş, kütüphanenin güney kısmı da mezarlık olarak kullanılmıştır. 


Her karışına aşık oldum desem yalan olmaz. Orada olmak o kadar mutluluk verdi ki bana... Aydın taraflarına yolunuz düşerse ya da düşmese de bence mutlaka burayı gezin! İşte buraya ait daha fazla resim...









***
Gezdiğim tüm antik kentleri görmek için: Antik kent gezilerim
Aydın'da gezdiğim tüm yerleri görmek için: Aydın'da gezdiğim yerler
Tüm gezi yazılarımı görmek için: Gezi günlüklerim

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sağlık & Fitness Rutinim

Kar - Kısa Öykü | Kelime Oyunu 77

Dim Mağarası