Merlin | Dizi Önerisi

Efsaneler ülkesinde ve büyünün olduğu zamanında, yüce bir krallığın hikayesi genç bir çocuğun omuzlarındaydı. Onun adı... Merlin.


Spoiler içermez... 


İzlediğiniz ilk yabancı diziyi hatırlıyor musunuz? Ben ilk üçünü hatırlıyorum! İlki Merlin idi. Bundan neredeyse 12-13 sene önce... Galiba o zamanlar popüler diziler arasındaydı. Diğerleri ise Supernatural ve Hannibal'dı. Bunca sene sonra Merlin ile ilgili aklımda sadece sonu kalmış -ki o da sonu değilmiş!- Diziyi çok sevdiğimi hatırlayarak arkadaşımla beraber tekrar izlemeye karar verdik. Yıllar sonra ilk defa tekrar izledim baştan sona yani. Bahsedeyim şimdi diziden...



Dizi 5 sezon, 13'er bölümden oluşuyor ve yaklaşık olarak bir saat sürüyor bölümler. 2008 yılında başlayan dizi bir İngiliz dizisidir ve senaryosu Julian Jones tarafından kurgulanmıştır. Fantastik, macera, kurgu türüne giren bu dizinin fragmanıyla başlayalım...


Fragman



BBC'de yayınlanmış olan Merlin'i Disney Plus, Prime Video gibi sitelerden izleyebilirsiniz. IMDb puanı 7.9/10, benim puanımsa 7/10. Başrolde Colin Morgan (Merlin)  ve Bradley James (Prens Arthur) vardır.


Konusuna gelelim; Camelot krallığı büyüyü yasaklamıştır çünkü zamanında büyüler kötüye kullanılmıştır. Bunlar çok uzun zaman öncedir. Kral Uther Pendragon biraz yobaz diyebileceğimiz, krallığı için her şeyi yapan fakat tercihleri asla doğru olmayan bir karakterdir. Büyüyü yasaklamakla kalmıyor; büyü yapan herkesi idam ettiriyor. Bu barbarca kararı büyücüleri kızdırıyor ve rahatça büyü yapabilmek için krallıkta birçok olay dönüyor. 


Fakat iyi büyücüler de vardır ve bunlardan biri Merlin'dir. Kralın oğlu Arthur'un yardımcısı olmuştur. Büyü yapabildiğini bilen tek kişi ise aynı odada kaldığı ve babası gibi olan Gaius'tur. Merlin, Arthur'a her zaman sadık kalmıştır ve onu her şeyden korumaya çalışmıştır. Yani gizlice büyülerini kullanarak krallığı ve Arthur'u tehtid eden her şeye karşı...


Karakterler & Oyuncular



Colin Morgan, diziye ismini veren karakter Merlin olarak karşımıza çıkıyor. Başrol oyuncusu. Kendisi bilmese de gelmiş geçmiş en büyük büyücülerdendir. Prens Artur'un hizmetçisidir ve ona çok sadıktır. Kaderinde büyüyü geri getirebilecek olan Prens Arthur'un kral olmasında yardımcı olmak vardır. Prens Arthur ile çoğu zaman abi-kardeş ilişkisi gibi bir ilişki vardır. Birbirleriyle sürekli uğraşırlar fakat birbirlerini çok da severler. Çok zeki bir karakter olmasınn yanı sıra eğlenceli ve romantiktir.



Bradley James ise Prens Arthur olarak karşımıza çıkıyor. Çok başarılı bir dövüşçü. Vikings dizisini de izlediyseniz orada da kendisini dövüşçü olarak görebilirsiniz. Ona oldukça yakışıyor dövüş rolleri. Dizide inatçı, biraz çocuksu ve salak ama inanılmaz iyi kalpli, babasını gururlandırmaya çalışan biri. Babasının aksine her insana değer veriyor, hor görülen hizmetçilere karşı bile iyi davranıyor.



Katie McGrath, Morgana'yı canlandırıyor. Ailesini küçük yaşta kaybetmesi ve babasıyla olan sorunları yüzüden başlarda iyi görünen karakter sonralarında büyük bir değişim yaşıyor. Adalet duygusu gün geçtikçe köreliyor ve Camelot'un en büyük sorunlarından biri haline geliyor.


Yer

Merlin dizisi Galler'de çekildi. Büyük tarihi yapıları ve inanılmaz güzel doğasıyla kendimizi büyü dünyasına kaptırmadan duramıyoruz.




Kostüm

Genel olarak erkek karakterler zırhla gezerken, kadın oyuncular göğüs dekolteli, antika işlemeli süsleme elbiseler giyiyorlar. Hizmetçiler daha gösterişsiz giyiniyor. Morgana karakteri ise başlarda renkli giyinmesine karşın sonralarda daha karanlık, gotik tarzı kıyafetler tercih ediyor.




Genel Değerlendirmem

İlk izlediğim yabancı dizi olduğundan dolayı tabii ki her zaman yeri ayrı olacak. İzlerken çok keyif alsam da eskiden hatırlamadığım bazı şeyleri gördüm bu izlediğimde. Bazı konular çok sık tekrar ediyor. Özellikle sürekli bir kandırılma olayı oluyor. Gaius karakteri, kralın çok yakın dostu olmasının yanı sıra oldukça güvenilir olduğunu birçok kez kanıtlayan biri fakat dizide sürekli tüm suçlar ona atılıyor. Bu olayların çok tekrarlanması biraz absürt. Fakat bunun dışında negatif bir durum yok. İzlemeli misiniz? Fantastik, büyü konulu dizileri seviyorsanız kesinlikle!


***

Instagram: @kayipfisilti

Tüm dizi önerilerimi görün

Tüm dizi & film önerilerimi görün

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sağlık & Fitness Rutinim

Kar - Kısa Öykü | Kelime Oyunu 77

Dim Mağarası