Ölü Gelin - Animasyon Film Önerisi

Spoiler (detaylı bilgi) içermez. 


Çok önceden Noel Gecesi Kabusu filmini izleyip çok beğenmiştim. Geçenlerde tekrar izlemek istedim ama ismini Ölü Gelin ile karıştırdım. Ölü Gelin'i önceden izlememiştim, bir on dakika izleyince filmi fark ettim yanlış filmi açtığımı. Ama önceden izlemediğim için, neyse bunu izleyeyim bari, sonuçta Tim Burton yapımı, kötü olamaz dedim ve haklı çıktım.




Konusu


Tim Burton ve Mike Johnson'ın yönetmenliğindeki bu film 18 Kasım 2005'te gösterime girdi. Film 1 saat sürüyor. Stop-motion tekniği ile çekilen bu animasyon filmin konusuyla başlayayım yazıma. Victoria devrinin kasvetli bir kasabasında birbirini tanımayan, çıkar uğruna aileleri tarafından evlendirilecek olan gelin ve damat bulunuyor. Damadın beceriksizliği yüzünden düğün gerçekleştirilemiyor ve damat sonrasında gizemli bir şekilde kayboluyor. Adı Victor Van Dort olan bu damat sakarlığı yüzünden yanlışlıkla bir cesede düğün yüzüğünü taktığında kendini ölüler dünyasında Emily ile evli buluyor.



Emily korkunç bir görüntüye sahip olsa da onun aslında ne kadar iyi kalpli bir ruha sahip olduğunu görüyoruz. Karakterler kısmında daha detayına ineceğim Emily'in. Kısacası damadımız, Emily'i üzmeden ölüler dünyasından kendini kurtarıp asıl evleneceği kadına kavuşmaya çalışıyor.


Fragman & Görüntü


Tim Burton'ın bu zamana kadar iki filmini izledim -bundan önce- ve tarzına cidden bayılıyorum. Kukladan karakterlerinin titiz ve özenli olmasının yanı sıra ürkütücü, tuhaf ve ilgi çekici olduğu filmlerinin daha ilk sahnelerinden anlaşılabilir. Filmin fragmanı (filmlerin Türkçe fragmanını bulamıyorum maalesef çoğu zaman, İngilizce izlemek isterseniz...):




Seslendirme


Seslendirmelerde hepimizin hayran olduğu sanatçılar var. Rahmetli Christopher Lee, Pastor Galswells'i (kilisede yaşayan kutsal bir adam), Johnny Depp, damadı yani Victor Van Dort'u; Helena Bonham Carter, Ölü Gelini yani Emily'i; seslendiriyor ve birinci sınıf bir seslendirme oluyor. Canlı bir adamla ölü bir gelin arasındaki sıra dışı ilişkinin duyguları dikkate değer bir çekicilikle dinliyoruz. Christopher Lee'nin yanı sıra Emily Watson'da yan karakterlerden birini seslendiriyor.

Karakterler



Ölü Gelin (Emily)

Helena Bonham Carter tarafından seslendirilen Ölü Gelin'in sevecenliği ve trajik geçmişiyle büyüleyici bir karakter. Solgun mavi teni, çökük gözleri ve yırtık gelinliğiyle gotik bir gelini temsil ediyor. Hortlağımsı görüntüsünün ötesinde çok nazik ve sıcak bir karakter. Gerçek bir aşk arayışıyla yanıp tutuşuyor. 


Dışa dönük bir karakter olmasına karşın sevgi ve kabul görülmek istiyor. Filmin ilerleyen zamanlarında karakterin nasıl öldüğünü ve yarım kalmış hayallerini görüyoruz. Ona karşı acı ve sevgi dolu hisler taşıyoruz. 




Victor Van Dort

Johnny Depp tarafından seslendirilen bu karakter biraz garip, utangaç, beceriksiz ve iyi kalpli. Başlarda çekingenliğini daha fazla görüyoruz. Ailesi tarafından seçilen ve daha önce hiç görmediği bir kadın olan Victoria ile nişanlanır. Victoria'yı gördüğünde beğense de sosyal beceriksizliği ve gerginliği yüzünden düğün iptal ediliyor.


Victor'un asıl yolculuğu kendini Ölü Gelin ile evli bulunca başlıyor. Emily ile karşılaşması sonucu doğaüstü bir dünyaya, Ölüler Ülkesi'ne gidiyor. Emily ve diğer ölümsüz karakterlerle arasındaki ilişkiler onu daha olgun birine çevirir. Kendine güveni artar.


Şefkat ve empati de Victor'un en önemli özelliklerinden. Emily ile karşılaştıklarında onun yaşadıklarına saygı duyarak onunla gerçek bir bağ kurar.  


Müzik

Sevdiğim neredeyse tüm animasyon filmlerinin müzikleri Danny Elfman'e ait. Filmde müzik çok ön planda, hatta müzikal bir film bile diyebilirim. Danny, tabii ki, yeteneklerini konuşturuyor yine. Akılda kalıcı ve atmosferik müzikleri beni duygulandırıyor. Mesela şu şarkı çaldığında azıcık gözlerimin yaşardığını inkar edemem!




İzlemeli misiniz?


Etkilenerek izlediğim güzel bir filmdi. Acı tatlı romantizm, karanlık hikaye anlatımını ve animasyon izlemeyi seviyorsanız kesinlikle tavsiye ederim. IMDb puanı 7,3/10; benim puanımsa 8/10. Sadece bazı karakterleri, mesela Victoria'yı, daha derin işleyebilirlerdi diye düşünüyorum. Onun dışında her şey 10/10'luk.

***

Instagram: @kayipfisilti

Tüm film önerilerimi gör

Tüm dizi & film önerilerimi gör

Kaynak: Tüm resimler Wallpapercave sitesinden alınmıştır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sağlık & Fitness Rutinim

Kar - Kısa Öykü | Kelime Oyunu 77

Dim Mağarası